Makové super gulky.

Potrebujeme:
- Mak
Tekvicu
Jablko
Med
Zázvor
Citrón
Škorica
Príprava 10 minut .Mak pomeleme ,pridáme torchu uvarenej tekvice ,nastrúhané jablko .Zmiešame s medom ,zázvorom ,citrónom a škoricou. Raňajková mňaka.
Aké majú účinky?
Mak
- Podporuje obranyschopnosť
- Prevencia chrípky, prechladnutia
- Prevencia rakoviny
- Eliminuje migrénu
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Podporuje vyprázdňovanie
- Obnovuje črevnú mikroflóru
- Čistí hrubé črevo
- Odkysľuje organizmus
- Povzbudzuje a upokojuje celé telo
- Zlepšuje kvalitný spánok
- Dopĺňa do tela dobrý tuk
- Odstraňuje vysoký cholesterol
- Prevencia kardiovaskulárnych ochorení
- Podporuje pevnosť kostného tkaniva
- Prevencia proti Osteoporóze
- Podporuje krvotvorbu
- Upokojuje nervový systém
- Pri vonkajšom použití lieči kožné ochorenia (ekzém, vyrážky, lupienka)
- Zlepšuje kvalitu vlasov a nechtov
Škorica
- podporuje účinok inzulínu
- znižuje hladinu celkového a LDL cholesterolu
- mierne znižuje krvný tlak
- podporuje pevnosť cievnej steny
- mierne znižuje zrážanlivosť krvi
- antioxidačný
- antibakteriálny a fungicídny
- relaxačný
- karminatívny - podporuje uvoľňovanie črevných plynov
- podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov
Formy výživového doplnku
- mletý škoricový prášok - má výhodu v tom, že koncentrácia éterických olejov, ktoré by mohli byť dráždivé, je ich rozkladom a vyparovaním po zomletí čiastočne znížená
- tyčinka škoricovej kôry - pred použitím ju treba zomlieť (cassia je tvrdšia a ťažšie sa melie na kávovom mlynčeku ako pravá škorica)
- štandardizovaný extrakt v tabletkách (u nás zatiaľ oficiálne neregistrovaný)
Terapeutické využitie
- podporná liečba cukrovky
- prevencia a podporná liečba hypecholesterolémie a zvýšenej hladiny triacylglycerolov (krvné tuky)
- prevencia a podporná liečba aterosklerózy
- podporná liečba peptických vredov žalúdka
- podporná liečba kandidózy, reumatoidnej artritídy
- podpora prekrvenia končatín
Zázvor
Zázvor je vysoká rastlina zo žltými kvetmy, ktorá je známa vďaka svojím koreňom. Korene zázvoru majú príjemnú a intenzívnu pikantnú chuť s nádychom exotiky. Typickú chuť zázvoru spôsobujú rôzne esenciálne oleje; zázvor obsahuje celkom 640 rôzných chemických látok. Najvätšími vývozcami zázvoru sú India, Čína a Indonésia. Zázvor je pôvodom z Azie, pestuje sa v juhovýchodnej Azii, západnej Afrike a karibskej oblasti. Najlepší zázvor u nás nájdete vo Vietnamských obchodoch, ktorý majú zázvor vždy čerstvý a nevysušený. Na takých korienkoch si nielenže pochutíte , ale tiež si môžete vypestovať zázvorovník. Mezi nejvýznamnejšie účinky zázvoru patria -podpora trávenia,prevencia proti chrípke, nádche aj rakovine a v neposlednom rade má aj afrodiziakálne účinky. Zázvor je možné konzumovat vo veľa podobách: zázvorový čaj, zázvorový drink, kandovaný zázvor, nakládaný zázvor ako príloha k sushi, nastrúhaný surový alebo sušený , v indickej kuchyni . Zázvor tiež podporuje tvorbu slín, čo uľahčuje konzumácií potravín, ochutených zázvorom.